Μήπως το μυαλό σου έχει αναπτύξει επικίνδυνη ταχύτητα και τρέχει εμπρός;

Translate

Τρίτη, 26 Νοεμβρίου 2013

Χρήματα: Ένα σύμβολο της άπειρης ενέργειας του Σύμπαντος!

Το χρήμα είναι ένα σύμβολο της δημιουργικής μας ενέργειας. Έχουμε εφεύρει ένα σύστημα κατά το οποίο χρησιμοποιούμε κομμάτια χαρτιού ή μέταλλου τα οποία αντιπροσωπεύουν μια συγκεκριμένη μονάδα δημιουργικής ενέργειας. Κερδίζεις τα χρήματα σου χρησιμοποιώντας την ενέργειά σου, μετά συναλλάσσεσαι μ' αυτά τα χρήματα με εμένα σε αντάλλαγμα της ενέργειας που βάζω για το συντονισμό ενός εργαστηρίου, μιας σειράς μαθημάτων και πάει λέγοντας. Όπως η δημιουργική ενέργεια του σύμπαντος δεν έχει όρια και είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή μέσα σε όλους μας έτσι είναι και τα χρήματα. Όσο πιο ικανοί και πιο πρόθυμοι είμαστε να ανοιχτούμε στο σύμπαν τόσο πιο πολλά χρήματα θα έχουμε στη ζωή μας. Η έλλειψη χρήματος καθρεφτίζει απλά τη μπλοκαρισμένη ενέργεια μέσα μας.
Η ικανότητά σου να κερδίζεις και να ξοδεύεις χρήματα με αφθονία και ευκολία βασίζεται στην ικανότητά σου να είσαι κανάλι του σύμπαντος. Όσο πιο ενεργό και ανοιχτό είναι το κανάλι σου τόσο περισσότερα χρήματα θα ρέουν μέσα από αυτό. Όσο πιο πολύ είσαι πρόθυμος να εμπιστευτείς τον εαυτό σου και να πάρεις το ρίσκο να ακολουθήσεις την εσώτερή σου καθοδήγηση τόσο περισσότερα χρήματα θα έχεις. Το σύμπαν σε πληρώνει να είσαι ο εαυτός σου και να κάνεις αυτό που πραγματικά αγαπάς!
Τα χρήματα στον παλιό κόσμο
Ο παλιός κόσμος βασίζεται πάνω στις δεσμεύσεις μας για τον εξωτερικό φυσικό κόσμο. Ψάχνουμε να ικανοποιηθούμε από εξωτερικά πράγματα. Επειδή πιστεύουμε ότι η επιβίωση εξαρτάται από την απόκτηση διάφορων πραγμάτων, γι αυτό μπορεί να νομίζουμε ότι η πληρότητα βρίσκεται στον υλικό πλούτο.
Στον παλιό κόσμο μπορείς να δημιουργήσεις μια εύρωστη οικονομική κατάσταση και να κερδίσεις πολλά πράγματα μαθαίνοντας πώς να ενεργείς αποτελεσματικά με τον παλιό τρόπο (το παλιό αρσενικό). Όμως επειδή οι πράξεις σου δε βασίζονται στην καθοδήγηση του σύμπαντος που έρχεται από το εσώτερο θηλυκό, η δημιουργία της οικονομικής σου ευρωστίας θα περιλαμβάνει φόβο και αγώνα και το τίμημα των χρημάτων θα είναι μεγάλο. Μπορεί να κερδίζεις πολλά, αλλά να διοικείσαι από αυτά. Νομίζεις ότι το χρήμα είναι κάτι σπουδαίο: 'Όταν θα έχω πολλά χρήματα θα μπορώ να κάνω... και τότε θα είμαι ευτυχισμένος", 'Όταν θα έχω πολλά χρήματα θα νιώθω καλά με τον εαυτό μου και θα είμαι ευτυχισμένος" ή "Οι άλλοι άνθρωποι θα με αγαπούν όταν θα έχω πολλά χρήματα και αυτό θα με κάνει ευτυχισμένο". Από αυτήν τη σκοπιά τα χρήματα μοιάζουν να είναι κάτι  πολύ σημαντικό, όσο όμως τα αξιολογείς με τον τρόπο αυτόν τόσο θα είναι πάντα ένα πρόβλημα.
Αν έχεις πολύ λίγα χρήματα, τότε συνέχεια θα αγωνίζεσαι για να κερδίσεις περισσότερα και πάντα θα φοβάσαι ότι δε θα είναι αρκετά. θα υπάρχει πάντα αυτός ο φοβερός πόνος μέσα σου, ότι ποτέ δε θα είναι αρκετά. Από την άλλη πλευρά, αν έχεις πάρα πολλά χρήματα, θα είναι πάλι οδυνηρό επειδή πάντα θα φοβάσαι ότι θα τα χάσεις. Δε θα μπορέσεις ποτέ να έχεις αρκετά χρήματα ώστε να εξασφαλίσεις γαλήνη χωρίς κανένα φόβο.
Οι άνθρωποι που έχουν λίγα χρήματα σπάνια συνειδητοποιούν ότι οι άλλοι που έχουν πολλά είναι κι αυτοί τρομοκρατημένοι. Βασικά είναι ανασφαλείς επειδή φοβούνται μη χάσουν τα χρήματά τους. Φοβούνται ότι μπορεί να εμφανιστούν απρόβλεπτες καταστάσεις που θα είναι έξω από τον έλεγχό τους, ότι θα κάνουν μια λανθασμένη επένδυση ή ότι κάποιος μπορεί να τους τα κλέψει. Αν η ασφάλειά σου βασίζεται στην απόκτηση των χρημάτων, τότε δεν έχει σημασία αν έχεις λίγα ή πολλά γιατί πάντα θα φοβάσαι.
Αν δε συνειδητοποιήσουμε ότι το χρήμα είναι ένα σύμβολο της άπειρης ενέργειας και αν πιστεύουμε ότι μόνον ένα περιορισμένο ποσό χρημάτων υπάρχει διαθέσιμο στον κόσμο, τότε είμαστε μπλοκαρισμένοι σε δύο επιλογές: να επιλέξουμε να έχουμε πολλά χρήματα και να νιώθουμε ένοχοι ή να τα στερηθούμε και να δυσανασχετούμε με εκείνους που έχουν πολλά. Αν διαλέξεις να αποκτήσεις χρήματα θα ζεις με τη σκέψη ότι κάποιοι άλλοι έχουν λιγότερα. Μπορεί να φοβάσαι ότι επειδή εσύ έχεις περισσότερα γι' αυτό τα στερούνται οι άλλοι. Ίσως και να επιλέξεις να γεμίσεις με ενοχές προσπαθώντας να αρνηθείς ή να αγνοήσεις αυτά τα συναισθήματα ή μπορεί και να θελήσεις να "ελαφρύνεις" το βάρος της συνείδησής σου προσπαθώντας να βοηθήσεις τους λιγότερο τυχερούς.
Από την άλλη πλευρά μπορεί να επιλέξεις να πεις: "Δε θέλω να έχω τέτοιες ενοχές. Δε με ενδιαφέρουν τα χρήματα και δε θα πάρω περισσότερα από όσα δικαιούμαι, θα έχω μόνον όσα ακριβώς χρειάζομαι και τίποτε παραπάνω. Έτσι θα είμαι σίγουρος ότι δεν παίρνω από κανέναν άλλο". Το πρόβλημα με αυτήν τη συμπεριφορά είναι ότι καταλήγεις να νιώθεις στερημένος. Βλέπεις όλα τα όμορφα και υπέροχα πράγματα στον κόσμο που θα ήθελες να έχεις και να χαίρεσαι αλλά δεν μπορείς να τα αποκτήσεις. Βλέπεις άλλους να έχουν περισσότερα από το "μερίδιό" τους και δυσανασχετείς μ' αυτούς. Βασικά κάτω από αυτό το παλιό κοσμικό πλαίσιο πρέπει να διαλέξεις ή την ενοχή ή τη δυσαρέσκεια.
Η δομή του παλιού κόσμου απαιτεί να κάνουμε πράγματα πάνω από τις δυνάμεις του εγώ μας αντί να αφεθούμε και να επιτρέψουμε να τα κάνει το σύμπαν. Νομίζουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε πραγματικά πολύ σκληρά για να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε. Είναι η εργασιακή ηθική που λέει: "Δούλεψε σκληρά, θυσιάσου και πάλεψε". Οι περισσότεροι από εμάς το έχουμε τόσο πολύ εμπεδώσει αυτό μέσα μας, που δεν επιτρέπουμε στον εαυτό μας να επιτύχει οικονομικά με κανέναν άλλον τρόπο εκτός από τη σκληρή δουλειά, τον αγώνα και τις θυσίες. Αν επιτύχεις να αποκτήσεις χρήματα, τότε πληρώνεις το συναισθηματικό τίμημα που συχνά είναι και σωματικό.
Οι άνθρωποι συχνά οδηγούν τον εαυτό τους σε σημεία αρρώστιας ή ακόμα και θανάτου. Αγωνίζονται και θυσιάζονται συναισθηματικά και στο τέλος, παρ' όλο που μπορεί να έχουν δημιουργήσει μια παγκόσμια επιτυχία, εξακολουθούν να νιώθουν στερημένοι και άδειοι.
Υπάρχουν και άνθρωποι που αρνούνται τελείως να διεκδικήσουν το χρήμα. "Κοίτα πού οδηγεί: αγώνες, θυσίες, πόνο και στέρηση του εαυτού, γι' αυτό κι εγώ δεν το διεκδικώ, θέλω να ζω μόνο με τα απολύτως αναγκαία χρήματα στη ζωή μου". Συχνά κάποιοι ευαίσθητοι αλλά και πνευματικοί άνθρωποι επιλέγουν συνειδητά αυτόν το δρόμο πιστεύοντας ότι έτσι θα μπορέσουν να επικεντρώσουν την προσοχή τους πάνω σε πιο "σημαντικά πράγματα". Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι στην ουσία στερούν από τον εαυτό τους τη γνωριμία με ένα από τα πιο συναρπαστικά και πιο όμορφα πράγματα της ζωής. Αν αρνείσαι το χρήμα, τότε ταυτόχρονα αρνείσαι κι ένα μεγάλο κομμάτι της ενέργειας του σύμπαντος, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος. Οι άνθρωποι που διαλέγουν την οδό της άρνησης συνήθως δε γνωρίζουν πώς να χειριστούν τα χρήματα και αρνούνται να μάθουν οτιδήποτε γι' αυτά.
Το χρήμα στο νέο κόσμο
0 νέος κόσμος βασίζεται στην εμπιστοσύνη του σύμπαντος μέσα μας. Αναγνωρίζουμε ότι η δημιουργική ευφυΐα και η ενέργεια του σύμπαντος είναι η θεμελιώδης πηγή των πάντων. Μόλις το συνειδητοποιήσουμε αυτό και αφεθούμε, τότε τα πάντα γίνονται δικά μας. Το κενό γεμίζει από μέσα.
Συνειδητοποιούμε ότι το χρήμα είναι η αντανάκλαση της ενέργειας που κινείται μέσα στο δικό μας κανάλι. Όσο περισσότερο μαθαίνουμε να λειτουργούμε στον κόσμο βασισμένοι με απόλυτη εμπιστοσύνη στη διαίσθηση μας τόσο πιο ισχυρό θα είναι το κανάλι μας και τόσο περισσότερα χρήματα θα έχουμε. Το χρήμα στη ζωή μας είναι βασισμένο στην ικανότητα που έχουμε να ακούμε την εσώτερή μας καθοδήγηση και να αναλαμβάνουμε το ρίσκο της ενέργειάς μας. Όταν το εγώ σου σταματήσει πια να προσπαθεί να έχει τον έλεγχο και εσύ μάθεις πώς να ακούς το σύμπαν και να ενεργείς σύμφωνα μ' αυτό, τότε το χρήμα θα έρχεται όλο και περισσότερο στη ζωή σου. Ρέει με έναν τρόπο εύκολο, ευχάριστο και χωρίς προσπάθεια, επειδή δεν περιλαμβάνει θυσίες. Δεν είσαι πλέον προσκολλημένος σ' αυτό. Αντίθετα αισθάνεσαι χαρά μαθαίνοντας πώς να ακολουθείς την ενέργεια του σύμπαντος. Απλά τα χρήματα είναι ένα επιπλέον δώρο στην όλη διαδικασία.
Γνωρίζεις ότι στην πραγματικότητα το χρήμα δεν είναι δικό σου κι ότι ανήκει στο σύμπαν. Εσύ είσαι κάτι σαν διαχειριστής ή συνοδός του χρήματος. Απλά το χρησιμοποιείς καθώς καθοδηγείσαι από το σύμπαν μέσω της διαίσθησής σου. Δεν υπάρχει φόβος απώλειας, επειδή ξέρεις ότι το σύμπαν σε φροντίζει πάντα. Το χρήμα μπορεί να έρθει ή να φύγει, εσύ όμως δε χάνεις τη χαρά και την πληρότητα στη ζωή σου. Όταν νιώσεις αυτήν την ασφάλεια και την ελευθερία, τότε προσελκύεις όλο και περισσότερα χρήματα, ώστε να καλλιεργείς όλο και πιο πολύ την εμπιστοσύνη σου βιώνοντας εντονότερες καταστάσεις που απαιτούν ανάλογο ρίσκο και εμπιστοσύνη. Τελικά, σαν κανάλια, πολλοί από εμάς θα κληθούν να χειριστούν τεράστια ποσά χρήματος από τη θέση της τέλειας παράδοσης και της δέσμευσης στην ανώτερη δύναμη. Αυτός είναι ένας από τους τρόπους που η δύναμη του σύμπαντος τον χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να μεταμορφώσει τον κόσμο.
Ενεργητικός και δεκτικός
Υπάρχουν ενεργητικοί και δεκτικοί τρόποι για το χτίσιμο του καναλιού του χρήματος, όπως και σε κάθε άλλη δημιουργική διαδικασία. Ο  αρσενικός ή ενεργητικός τρόπος για να βγάζεις χρήματα είναι εκείνος με τον οποίο το επιδιώκεις. Αποφασίζεις εκείνο που θέλεις και το κυνηγάς. Ο θηλυκός ή δεκτικός τρόπος για να αποκτήσεις χρήματα είναι να τα προσελκύσεις.
Πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε και τα δύο. Πρέπει να απελευθερώσουμε από μέσα μας την ενέργεια που θέλει να κινηθεί προς ένα συγκεκριμένο στόχο και να ρισκάρουμε άφοβα ενεργώντας με βάση αυτήν. Χρειάζεται επίσης να μάθουμε να φροντίζουμε, να εκτιμούμε και να συντονιζόμαστε με τον εσώτερο εαυτό μας για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε και να αποκτήσουμε αυτό που θέλουμε. Πολλοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει την μία ή την άλλη πλευρά.
Ή ξέρουν πώς να κυνηγήσουν κάτι που θέλουν αλλά έχουν δυσκολίες να το προσελκύσουν ή ξέρουν να το προσελκύσουν αλλά φοβούνται να το αποδεχτούν. Συνήθως χρειάζεται μια εξισορροπητική διαδικασία. Ίσως θα πρέπει να μάθεις να δέχεσαι τα δώρα, την εκτίμηση, την αγάπη και την ενέργεια που σου προσφέρονται. Ή να χρειάζεται να εξασκηθείς στην εξωτερίκευση της ενέργειάς σου, διατηρώντας έτσι τη ροή της μέσα στο κανάλι σου. Μ' αυτόν τον τρόπο η ενέργεια δεν μπλοκάρεται ούτε στην είσοδο ούτε στην έξοδο του καναλιού σου.
Αυτό σημαίνει, σε πρακτικό επίπεδο, ότι πρέπει να είσαι πρόθυμος να διακινδυνεύσεις κάποια πράγματα στον τομέα της δουλειάς και του χρήματος. Αν κάνεις μόνον ό,τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνεις, με σκοπό να βγάλεις χρήματα και να είσαι ασφαλής, τότε δεν ακούς την διαισθητική φωνή που σου λέει ποια πραγματικά χρειάζεται να κάνεις.
Αυτό μπορεί να σε τρομάζει όταν αφορά στη δουλειά και στα χρήματά σου. Οι άνθρωποι συχνά θέλουν να ξέρουν: "Τι κάνω αν η διαίσθηση μου, μου πει να μην πάω στη δουλειά μια μέρα; Τι κάνω τότε; Κι αν χάσω τη δουλειά μου"; Αν το να πάρεις μια μέρα ρεπό μοιάζει πολύ ριψοκίνδυνο ίσως να μην είναι ακόμα η καλύτερη κίνηση για σένα. Μπορεί να χρειάζεται να ξεκινήσεις ακολουθώντας τις παρορμήσεις σου με μικρότερους στόχους στην αρχή. Μπορεί να πας στη δουλειά σου και να πάρεις μισή μέρα ρεπό ή να προγραμματίσεις ένα τριήμερο αργίας. Συνεχίζοντας έτσι μπορεί να ξυπνήσεις μια μέρα και να πεις: "Απλά δε θέλω να πάω στη δουλειά μου σήμερα" και τότε θα ακολουθήσεις την παρόρμησή σου και θα νιώσεις όμορφα γι' αυτό. Συνήθως όταν η εσώτερη φωνή μου λέει να κάνω κάτι τέτοιο, τότε χρειάζομαι λίγη φροντίδα, ηρεμία και ησυχία, λίγο δημιουργικό χρόνο για αναδιοργάνωση ή κάποιο χρόνο για να αναβιώσω παλιά συναισθήματα που ξυπνούν μέσα μου, κάποια συναισθήματα που έχω ανάγκη να τα νιώσω και να τα απελευθερώσω.
Όταν ρισκάρεις ακολουθώντας τις παρορμήσεις σου θα νιώσεις μέσα σε λίγες ώρες ή σε λίγες μέρες ότι η ενέργειά σου έχει ανανεωθεί. Όταν επιστρέψεις στη δουλειά σου θα δεις ότι θα είσαι πολύ πιο αποδοτικός. Θα δουλεύεις με πιο σωστό και δημιουργικό τρόπο. Πολλά μπορούν να συμβούν όταν ρισκάρεις και εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου. Π.χ. ενώ θα είσαι στο σπίτι μπορεί να πάρεις ένα τηλεφώνημα από κάποιον που θα σου προσφέρει μια καλύτερη δουλειά με πολύ περισσότερα χρήματα, γεγονός που συνέβη σε ένα φίλο μου. Μπορεί να έχεις μια δημιουργική έμπνευση που θα σου δώσει μια ευχάριστη και επικερδή ευκαιρία να κάνεις κάτι ή να σκεφτείς να επισκεφτείς κάποιον που θα σου δώσει το έναυσμα για μια μεγάλη περιπέτεια. Αν όμως μισείς τη δουλειά σου, τότε η ενέργειά σου είναι μπλοκαρισμένη και θα συνεχίσεις να είσαι μπλοκαρισμένος οικονομικά. Τελικά κάποια στιγμή θα παραιτηθείς γιατί δε θα αντέχεις άλλο.
Βασικά το όλο θέμα με τα χρήματα είναι να κάνεις πάντα εκείνο που αληθινά θέλεις να κάνεις. Το σύμπαν σε ανταμείβει που ρισκάρεις για λογαριασμό του. Όμως είναι σημαντικό τα ρίσκα που θα παίρνεις να είναι στα μέτρα του επίπεδου της κατασκευής που χτίζεις. Με άλλα λόγια αν ξεκινάς τώρα να μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι τη διαίσθηση σου, τότε μάλλον δε θα είσαι ακόμα έτοιμος να κλείσεις μια συμφωνία ενός εκατομμυρίου δολαρίων βασισμένος στο ένστικτό σου. Μάλλον δε θα ήταν σοφό να πηδήξεις από ένα κτίριο με την ελπίδα ότι μπορείς να πετάξεις. Είναι σημαντικό να χτίζεις πρώτα τα θεμέλια. Εξασκήσου να ακολουθείς τη διαίσθηση σου σε καθημερινά πράγματα. Πες "όχι" αν το νιώθεις, ακόμα κι όταν σε πιέζουν να πεις ναι. Κάνε εκείνο που θέλεις, ακόμα κι αν δεν ξέρεις το γιατί.Κάν' το από παρόρμηση. Διεκδίκησε. Πάρε μια μέρα ρεπό από τη δουλειά σου. Σκέψου τα πράγματα εκείνα που σου αρέσει να κάνεις και κάν' τα. Αυτό θα σε δυναμώσει μέχρι να φτάσεις στο σημείο που θα μπορέσεις να κάνεις τα μεγάλα άλματα.
Ισορροπία
Μόλις κατανοήσεις τη βασική διαδικασία και μάθεις πώς να ακολουθείς τη διαίσθηση σου και να ενεργείς με βάση αυτήν έχεις ήδη χτίσει τα θεμέλια της κατασκευής του καναλιού του χρήματος. Υ-πάρχουν όμως και ορισμένα άλλα θέματα που έχουν μια ιδιαίτερη σχέση με τα χρήματα και είναι πολύ σημαντικό να τα γνωρίζεις.
Η ισορροπία είναι μια απαραίτητη για την κατασκευή του καναλιού σου ιδιότητα. Αν στο παρελθόν υπήρξες απόλυτος προς μια κατεύθυνση, τώρα μπορεί να χρειαστεί να βρεθείς στο άλλο άκρο για να γεφυρωθούν οι δύο πλευρές και να επέλθει η ισορροπία. Αν, για παράδειγμα, ήσουν απρόσεκτος και σπαταλούσες τα χρήματα ή αν αρνήθηκες την ύπαρξη και τη σπουδαιότητα του χρήματος στη ζωή σου, τότε μπορεί να χρειαστεί να ασχοληθείς με περισσότερη λεπτομέρεια και προσοχή για την κατασκευή του καναλιού σου. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι σωστά το μπλοκ των επιταγών σου, να προϋπολογίζεις τα έξοδά σου και να κατανοείς τους νόμους με τους οποίους λειτουργεί και κινείται το χρήμα στον κόσμο, θα βρεις αυτές τις πρακτικές πολύ ενδιαφέρουσες και ικανοποιητικές. Δε θα είναι πια κάτι που θα μπλοκάρει το πνεύμα σου. Αντίθετα οι πρακτικές αυτές θα ανοίξουν για σένα νέους δρόμους για τη ροή του πνεύματος μέσα από εσένα.
Οι άνθρωποι που δεν έχουν κατανοήσει τη φύση του χρήματος έχουν αποφύγει με οποιοδήποτε τρόπο την υποδομή αυτή, γιατί πιστεύουν ότι οι κανόνες, οι ρυθμίσεις και οι λεπτομέρειες θα τους απομακρύνουν από τη μαγεία της ζωής. Φοβούνται ότι θα χάσουν πολύ χρόνο χρησιμοποιώντας τη λογική τους και συνεπώς θα αποπροσανατολιστούν από τη ροή τους. Αν έχεις αυτό το φόβο, τότε συντονίσου και ζήτα καθοδήγηση από το σύμπαν. Μπες στην διαδικασία μ' έναν τρόπο που θα σε κάνει να νιώσεις καλά. Πιθανόν να σε βοηθούσε η πρόσληψη κάποιου που θα σου έδειχνε πώς να οργανώσεις τα οικονομικά σου. Δε χρειάζεται να κάνεις τα πράγματα επώδυνα για σένα. Θα ανακαλύψεις ότι αυτή η διαδικασία σε ενεργοποιεί και σε κάνει υποστηρικτικό στη ζωή σου χωρίς να είναι καθόλου κουραστική και ανιαρή.
Αυτοί που έχουν ήδη κατασκευάσει μια πολύ καλή δομή για το κανάλι της ροής των χρημάτων στη ζωή τους ίσως χρειαστεί να χαλαρώσουν λίγο. Είναι καιρός να σταματήσουν να ακολουθούν τυφλά τους κανόνες και να επιτρέψουν στο φωτεινό πνεύμα του χρήματος να λειτουργήσει πιστά στη ζωή τους. Εμπιστέψου την καθοδήγηση της διαίσθησής σου και ρισκάρισε κάνοντας διαφορετικά πράγματα από εκείνα που κάνεις συνήθως.
Αν πάλι ήσουν ένα άτομο που αποταμίευες τα χρήματά σου και τα ξόδευες πολύ προσεκτικά τώρα χρειάζεται να μάθεις να τα ξοδεύεις πιο αυθόρμητα βασισμένος στη διαίσθηση σου. Ξόδεψε με βάση τον παρορμητισμό σου όταν θέλεις κάτι. Μάθε να ακολουθείς αυτές τις παρορμήσεις και θα ανακαλύψεις ότι δε θα καταλήξεις χρεωμένος. Αντίθετα θα δημιουργήσεις έτσι μεγαλύτερη ροή χρήματος στη ζωή σου. Είσαι ικανός να το απελευθερώσεις και να ξοδέψεις με βάση τη διαίσθηση σου.
Αν υπήρξες σπάταλος και πάντα ξόδευες περισσότερα από όσα είχες, τότε μάλλον θα χρειαστεί να ρυθμίσεις και να οργανώσεις καλύτερα τα οικονομικά σου. Και πάλι κάν' το σε συμφωνία με ένα εσώτερο συναίσθημα. Αν είσαι ανοιχτός σ' αυτό η διαίσθηση σου θα σου πει: "Ε! Άρχισε να προγραμματίζεις. Μάθε κάτι για τον προγραμματισμό". Θα σε υποστηρίξει και θα σε βοηθήσει. Δε θα σε κάνει να νιώσεις περιορισμένος. Αν ακολουθήσεις τη διαίσθηση σου θα οδηγηθείς σε ανθρώπους που μπορούν να σου δείξουν πώς να τα κάνεις αυτά. Θα είναι μια ενδιαφέρουσα διαδικασία και θα υποστηρίξει το κανάλι σου.
Επικέντρωση
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να ξέρεις για τη λειτουργία του χρήματος είναι ότι πάντα θα ρέει μέσα σε οτιδήποτε έχεις δημιουργήσει για να το δεχτείς στη ζωή σου. Επειδή είναι ενέργεια θα προσελκυστεί από εκείνο που επιθυμείς, που χρειάζεσαι ή που οραματίζεσαι. Αν η σχέση που είχες με το χρήμα βρισκόταν πάντα σε απλό επίπεδο επιβίωσης, έχοντας μόνον τα απαραίτητα για να φροντίσεις τις βασικές σου ανάγκες, τότε σ' αυτό το επίπεδο θα βρίσκονται και τα χρήματα σου. Αν αρχίσεις να προσελκύεις περισσότερα χρήματα στη ζωή σου, τότε θα αποκτήσεις πιθανόν την τάση να αυξήσεις τις βασικές ανάγκες σου, αλλά και πάλι θα βγάζεις μόνον τόσα όσα θα χρειάζεσαι.
Αυτό συνέβη και σε μένα για αρκετό καιρό. Είχα μια πεποίθηση που έλεγε "μπορώ να έχω μόνον όσα χρήματα χρειάζομαι. Δεν είναι σωστό να έχω περισσότερα". Δημιούργησα περισσότερες ανάγκες, από τις οποίες ορισμένες δεν ήταν ιδιαίτερα ευχάριστες. Το αμάξι μου χαλούσε και έπρεπε να πληρώνω υψηλούς λογαριασμούς στα συνεργεία ή η γάτα μου αρρώσταινε και έδινα συνέχεια χρήματα για τις αμοιβές του κτηνίατρου. Όσα επιπλέον χρήματα εμφανίζονταν πήγαιναν σε κάποια έκτακτη ή σε κάποια βασική ανάγκη. Εξακολουθούσε να μην υπάρχει κάτι παραπάνω για διασκέδαση, για δημιουργία ή για μεγαλύτερη πολυτέλεια.
Κατάλαβα ότι χρειαζόταν να κάνω έναν προϋπολογισμό που να περιέχει ό,τι ήθελα και ό,τι χρειαζόμουν. Άρχισα από ένα λογικό επίπεδο: "Θα ήθελα να αγοράζω τουλάχιστον ένα ένδυμα κάθε μήνα, το οποίο να είναι όμορφο ή πιο πολυτελές, θα ήθελα επίσης να έχω κάποια δραστηριότητα που να με διασκεδάζει". Θα τα περιλάμβανα λοιπόν στον προγραμματισμό μου και τα χρήματα για τα έξοδα αυτά θα εμφανίζονταν. Αυτή είναι η δύναμη του προγραμματισμού. Ένας  προγραμματισμός είναι όπως ένα σχέδιο. Αν δημιουργήσεις έναν κατάλογο και μια εικόνα στο μυαλό σου από αυτά που θέλεις να έχεις στη ζωή σου, τότε θα δημιουργήσεις τα απαραίτητα χρήματα. Έτσι απλά μπορείς να συνεχίσεις να διευρύνεις τον εαυτό σου βήμα βήμα.
Η ιστορία των οικονομικών μου
Στο μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής μου είχα πολύ λίγα χρήματα. Ποτέ δεν επικέντρωσα την προσοχή μου πάνω στο χρήμα. Δε με ενδιέφερε ιδιαίτερα. Αρχικά έκανα εκείνο που έπρεπε να κάνω για να πληρώνω το νοίκι και τους λογαριασμούς μου, αλλά ξόδευα τον περισσότερο από το χρόνο και την προσοχή μου σης σπουδές μου και στην αναζήτηση της υψηλότερης συνειδητότητας και της δημιουργικής επέκτασης.
Έκανα πάντα οτιδήποτε χρειαζόταν για να βγάλω χρήματα, όπως μελέτες, εμπόριο, ακόμα και δική μου επιχείρηση. Μόνο μια φορά σε ολόκληρη τη ζωή μου είχα κανονική (εννέα με πέντε) δουλειά και συγκεκριμένα για έξι μήνες!
- Είχα συνηθίσει να ζω χωρίς να ενδιαφέρομαι για την πηγή των χρημάτων μου. Μέσα μου υπήρχε η σιγουριά ότι τα χρήματα που θα χρειαζόμουν θα τα είχα. Ορισμένες φορές έφτανα στο σημείο να ξοδεύω και το τελευταίο μου ευρώ, αλλά μετά, με κάποιον τρόπο, αποκτούσα πάλι χρήματα. Ήμουν πάντα εξασφαλισμένη.
Μετά, καθώς άρχισα σταδιακά να χρησιμοποιώ αυτήν τη διαδικασία όλο και πιο πολύ, να εμπιστεύομαι συνειδητά τη διαίσθηση μου και να ενεργώ από αυτήν, να μαθαίνω να ακούω την εσώτερη μου καθοδήγηση και να ρισκάρω δραστηριοποιώντας τον εαυτό μου, απόκτησα περισσότερα χρήματα. Άρχισα να ζω με περισσότερη αφθονία. Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τη στιγμή που απόκτησα πραγματικά πολλά χρήματα, ζώντας πλέον σε ένα πολύ όμορφο διαμέρισμα και κάνοντας τα περισσότερα από τα πράγματα που πάντα ονειρευόμουν. Έφτασα στο σημείο να νιώθω σιγουριά πως αυτό το ποσό των χρημάτων θα υπάρχει συνέχεια, παρ' όλο που δεν ήταν κάτι το σταθερό. Τα χρήματα έμοιαζαν πια να ρέουν συνέχεια. Δήλωνα ανελλιπώς την εμπιστοσύνη μου στο σύμπαν, το οποίο με φρόντιζε κι εγώ πάντα ακολουθούσα την καθοδήγηση του.
Αλλά ξαφνικά έφτασε μια εποχή που δεν είχα καθόλου χρήματα. Έγιναν κάποια απρόσμενα πράγματα και έμεινα χωρίς δεκάρα. Πλήρωσα το νοίκι και τους άλλους λογαριασμούς ρου και συνειδητοποίησα ότι δε μου είχε μείνει τίποτε. Δεν είχα καθόλου αποταμιευμένα χρήματα, ούτε άλλες πηγές για να στηριχτώ. Ήταν μια τρομακτική για μένα εμπειρία, γιατί είχα πια συνηθίσει να έχω ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων.
Εκείνο όμως που με κατέπληξε σ' εκείνη την εμπειρία ήταν ότι ο πανικός μου κράτησε μόνον πέντε λεπτά. Στην αρχή σκέφτηκα: "Ω, θεέ μου, τι θα κάνω’’. Μετά όμως ένιωσα τέλεια ήρεμη. Αφού έζησα εκείνα τα πέντε λεπτά και ξεπέρασα τον πανικό ο φόβος έφυγε σαν να μην υπήρχε πια καμιά ανησυχία για τα χρήματα. Γνώριζα ότι θα ήμουν εντάξει.
Το σημαντικό σε όλα εκείνα ήταν ότι ήξερα πως ήμουν πρόθυμη να κάνω οτιδήποτε θα μου ζητούσε το σύμπαν να κάνω. θυμάμαι ότι σκεφτόμουν πως "μου αρέσει βέβαια το διαμέρισμά μου, αλλά θα μπορούσα και να το αφήσω. Μ' αρέσουν όλα αυτά τα πράγματα που έχω, αλλά θα μπορούσα να ζήσω και χωρίς αυτά. Αν το σύμπαν ήθελε να πάω να ζήσω σε μια σκηνή στον κήπο του σπιτιού κάποιου φίλου θα έκανα χωρίς αντίρρηση. Μάλλον θα το διασκέδαζα".
Υπήρχε μια απίστευτα ακλόνητη πίστη και γνώση ότι κανένα από τα υπάρχοντά μου δεν ήταν τόσο σημαντικό και πως ό,τι θα συνέβαινε θα ήταν για το καλό μου. Οτιδήποτε θα έκανα μετά, ακόμα κι αν θα ήταν τελείως διαφορετικό, θα ήταν υπέροχο. Το σύμπαν θα συνέχιζε να με φροντίζει. Δεν ήταν απλά μια διανοητική γνώση. Το είχα ήδη βιώσει για πολύ καιρό. Κι όταν πέρασαν εκείνα τα πέντε λεπτά του πανικού ένιωσα ένα συναίσθημα γενναιότητας. Συναισθηματικά ήξερα ότι ήμουν εντάξει και αυτό ήταν για μένα μια πολύ βαθιά εμπειρία.
Κατέληξα λοιπόν να περιορίσω λίγο τα έξοδά μου και να αλλάξω το είδος της ζωής που έκανα. Αυτό με έκανε να νιώθω όμορφα και καθόλου περιορισμένη. Στην ουσία ήταν μια σύντομη αλλά καλή πειθαρχία. Όλα ήταν μελετημένα. Τα χρήματα ήρθαν και κάλυψαν άνετα τα έξοδά μου και ένιωσα ένα συναίσθημα ανακούφισης. Ήξερα πια ότι ήρθαν σε ισορροπία η φυσική και η πνευματική μου φύση και ότι από εκεί και πέρα είχα μια γερά θεμελιωμένη βάση στη γη. Ήξερα επίσης ότι πατούσα σε μια σταθερή βάση ολοκληρωτικής εμπιστοσύνης στο σύμπαν. Από εκείνη τη στιγμή και ύστερα ήξερα ότι η ροή του χρήματος στη ζωή μου θα συνέχιζε να αυξάνει και δε θα ξαναβίωνα ποτέ τη στέρηση των χρημάτων.
Από τότε που συνέβη αυτό, περίπου δύο χρόνια πριν, υπάρχει μια αύξηση των χρημάτων και της γενικής αφθονίας στη ζωή μου. Τώρα μαθαίνω πώς πραγματικά να τα απολαμβάνω και να επιτρέπω πάντα στην εσώτερη καθοδήγησή μου να μου λέει τι χρειάζεται να κάνω. Κινούμαι σε ένα νέο επίπεδο επιχειρηματικό και οικονομικό που πριν μου ήταν άγνωστο. Άρχισα να αναγνωρίζω την ανάγκη να τα χειρίζομαι όλα αυτά με την πλήρη καθοδήγηση του σύμπαντος. Είχα πια μάθει πολύ καλά τον τρόπο να αφήνομαι στο σύμπαν, αλλά η καινούργια μου πρόκληση ήταν να μάθω να το εμπιστεύομαι σε πιο προχωρημένα επίπεδα, εκεί όπου το ρίσκο είναι μεγαλύτερο.
Στην αντιμετώπιση αυτού του νέου επίπεδου ευημερίας αρχικά ένιωσα αδαής και απροστάτευτη. Ήξερα ότι χρειαζόμουν βοήθεια, γι' αυτό και ζήτησα από το σύμπαν να μου στείλει τη σωστή του καθοδήγηση. Αφού μίλησα με αρκετούς οικονομικούς συμβούλους οδηγήθηκα σε ένα λογιστή και σε ένα διαχειριστή, που και οι δύο ήταν ακριβώς εκείνο που χρειαζόμουν και οι οποίοι με βοήθησαν να μάθω όλα όσα μου ήταν απαραίτητα.
Όταν συντόνιζα κάποια εργαστήρια στη Χαβάη είχα την ευκαιρία να αγοράσω κάποιο οικόπεδο και παράλληλα να μάθω να εμπιστεύομαι τη διαίσθησή μου σε ευρύτερη κλίμακα. Σκεφτόμουν για πολύ καιρό ότι θα ήταν υπέροχο να χτίσω εκεί ένα ησυχαστήριο. Η Χαβάη φαινόταν το ιδανικό μέρος γι' αυτό, αλλά δεν έψαχνα συνειδητά για τίποτε. Στην πραγματικότητα το έβλεπα σαν ένα μελλοντικό σχέδιο. Όμως ένα όμορφο κομμάτι γης έπεσε κυριολεκτικά στην αγκαλιά μου. Κάποιος μου μίλησε γι αυτό, έμαθα ότι πουλιόταν σε πολύ καλή τιμή, το είδα και το ερωτεύτηκα.
Λογικά ήξερα ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να κάνω μια τέτοια αγορά. Διαισθητικά όμως ένιωθα ότι ήταν η σωστή κίνηση. Έτσι είπα στην ανώτερη δύναμή μου: "Εντάξει, θα προχωρήσω γιατί νιώθω την ενέργεια σ' αυτό. Αν δε θέλεις να το κάνω ή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, τότε δημιούργησε ένα εμπόδιο και σταμάτησέ το".
Περίμενα κάτι να χαλάσει κατά τη διαπραγμάτευση, επειδή πραγματικά πίστευα ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Όμως όλα συνέχιζαν να προχωρούν ομαλά. Στην πραγματικότητα όλα εξελίσσονταν με θαυμαστό τρόπο και με ωθούσαν προς εκείνην την κατεύθυνση. Παρ' όλα αυτά όταν έφτασε η στιγμή να πάρω την τελική απόφαση εγώ συνέχιζα να αναρωτιέμαι: "Στ' αλήθεια πρέπει να το κάνω αυτό"; Ο διαχειριστής μου με προειδοποίησε ότι δεν ήταν επιχειρησιακά η σωστή κίνηση για μένα εκείνη τη στιγμή. Παρ' όλο που συνήθως ήταν πολύ υποστηρικτικός, εκείνη τη στιγμή καθρέφτιζε το κομμάτι του εαυτού μου που αμφέβαλε για την ορθότητα εκείνης της παρόρμησης. Κι ενώ σκεφτόμουν ότι πράγματι δεν ήταν καλή η ιδέα της αγοράς, μέσα μου άκουγα μια φωνή που μου έλεγε: "Κάν' το!"
Ήξερα ότι δεν ήταν λογικό, αλλά προχώρησα στηριζόμενη στη διαίσθησή μου. Αγόρασα το οικόπεδο και όλα πήγαν πολύ καλά. Όταν όλα τελείωσαν είχα ένα πολύ χαρούμενο συναίσθημα. Ήξερα ότι είχα κάνει ένα άλμα σε ένα τελείως καινούργιο επίπεδο εμπιστοσύνης προς τον εαυτό μου και προθυμίας να είμαι ένα κανάλι και να πηγαίνω με τη ροή της ενέργειας.
Οραματισμός
Κάθισε ή ξάπλωσε σε μια αναπαυτική θέση. Κλείσε τα μάτια σου και άρχισε να αναπνέεις με έναν ήρεμο και φυσικό τρόπο. Με κάθε αναπνοή χαλάρωνε όλο και βαθύτερα.
Άρχισε να παρατηρείς πώς αισθάνεσαι. Πώς νιώθεις συναισθηματικά; Πώς αισθάνεται το σώμα σου; Παρατήρησε την ενέργεια στο σώμα σου. Πώς μοιάζει; Δες τον εαυτό σου να παίρνει όλο και περισσότερη ενέργεια με κάθε αναπνοή. Είναι γεμάτος ενέργεια και ζωντάνια.
Άρχισε να φαντάζεσαι αυτήν την ενέργεια σαν χρήμα. Δες χρήματα να ρέουν μέσα στο σώμα σου. Καθώς ανοίγεσαι στη δική σου ενέργεια ανοίγεσαι και στην αφθονία. Υπάρχει ένα απεριόριστο απόθεμα χρήματος που είναι διαθέσιμο για σένα.
Φαντάσου όλα τα χρήματα που θα μπορούσες να επιθυμήσεις. Δες τα μπροστά σου. Ακούμπησέ τα, παίξε μαζί τους. Μείνε αρκετό διάστημα μ' αυτήν την εικόνα των χρημάτων στη ζωή σου. Δες τα να έρχονται σε σένα. Συνειδητοποίησε ότι εσύ προσελκύεις τα χρήματα και αυτά ρέουν εύκολα προς εσένα.
Δες τον εαυτό σου περιτριγυρισμένο από όλα εκείνα που μπορείς με το χρήμα να τα αγοράσεις. Δες την ομορφιά και τη δημιουργικότητα στη ζωή σού. Δες τα όμορφα ρούχα, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα και τον τρόπο της ζωής που θέλεις και έχεις. Δες δημιουργικούς και διασκεδαστικούς τρόπους με τους οποίους ξοδεύεις τα χρήματά σου. Γνώριζε ότι το χρήμα ρέει ελεύθερα προς εσένα και εσύ το ξοδεύεις με την ίδια ευχέρεια.
Νιώσε τον εαυτό σου ανοιχτό στην ενέργεια που βρίσκεται στο σώμα σου και στο απεριόριστο απόθεμα των χρημάτων που είναι στη διάθεσή σου.
Άσκηση
Η έλλειψη χρημάτων καθρεφτίζει μόνον το μπλοκάρισμα της ενέργειας μέσα σου. Γράψε όλους τους τρόπους με τους οποίους περιορίζεις τις επιθυμίες και τη δημιουργικότητά σου. Με ποιον τρόπο εμποδίζεις αυτό που θέλεις να κάνεις;
Ορισμένα παραδείγματα μπορεί να είναι τα πιο κάτω:
1.            Κάνω διοικητική εργασία σε γραφείο ενώ θα προτιμούσα να ασχολούμαι με τα παιδιά.
2.            θέλω να οραματιστώ αλλά δε βρίσκω το χρόνο.
3.            θα ήθελα να εξερευνήσω το ταλέντο μου περισσότερο, αλλά δεν έχω ποτέ χρόνο. Πρέπει να κερδίσω το ψωμί μου.
4.            θέλω να πω στη μητέρα μου (στη φίλη μου, στο σύντροφο μου) πώς αισθάνομαι, αλλά φοβάμαι ότι θα τους πληγώσω.
Τώρα φαντάσου τον εαυτό σου να κάνει ακριβώς αυτό που θέλει στις πιο πάνω περιπτώσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου